Ei luovuteta

07.06.2021

Vaalikuume kasvaa, ja paikoin on havaittavissa ylikuumenemisen merkkejä. Pahimmillaan mennään mollaamisesta aamiaispapereiden tutkimiseen.


Huomasin otsikoista, että poliisi on joutunut tyhjentämään uimarannan ja puiston. Rautatieasemalla on ajauduttu ampumavälikohtaukseen. Kun puukkoja ja puntareita kuljetetaan mukana, voidaan todeta, että 150 vuoden aikana mikään paitsi aseet ei ole muuttunut.

Ammuskelija pilaa elämänsä vankilassa murhayrityksestä istuen. Miksi? Nuoriso on turhautunut. Miksi? Syitä on varmasti monia. Pois ei voida sulkea vanhempien osallistumista nuorten elämään. Aika, taito ja valitettavan usein halukaan osallistua nuorten elämään. Muuan kansanajattelija syytti radiossa maahanmuuttajia jopa vesistön turmelemisesta uimarantojen pilaamisella. Uskoo ken tahtoo.

Ongelma nuorten kohdalla ei ratkea nuorisotilojen pingispöydillä tai koronapeleillä, vaikka niitä olisi joka korttelissa ja seurakuntasalien alakerroissa. Aina kaikki ei myöskään ole rahasta kiinni, vaikka sen merkitys onkin suuri.

Aikanaan Pohjanmaan häjyt taltuttivat körttiuskon ainakin yhtä tehokkaasti kuin Siperian leirit. Pohjanmaalta on peräisin sanonnat "viisaus elää vanhoissa naisissa ja hulluus nuorissa miehissä" ja "isoäiti on ihminen, jolla on aina aikaa". Sanontojen alkuperää en tunne, mutta totuuden siemen näissä kyllä vahvasti itää.

Kouluväkivalta. Aseet. Huumeet. Näin ei voi jatkua.

Lakia tiukentamalla ja rangaistuksia koventamalla näitä tuskin pystytään poistamaan. Samat ongelmat uusiutuvat ja näkyvät eri sukupolvilla eri tavoin.

Meidän tehtävämme on yksinkertaisesti olla luovuttamatta. Onhan AIDS, polio ja isorokkokin kohta historiaa. Edellytykset ongelmien poistamiselle eivät ole vuosikymmenten kuluessa ainakaan huonontuneet.

Jotain tarttes teherä!


Esko


Eskoa voit äänestää kuntavaaleissa 2021 Juvalla numerolla 7.

Lue lisää täältä