Luonnon voi pilata vain kerran

08.06.2021

Yöllinen TV-uutinen kertoi Tonavan syöksevän mustaa limaa Marmarameren rannoille. Ympäristökatastrofi, jonka seurauksena Mustameri ja sen happi- ja suolahuolto on uhattuna. Tätä voisi verrata tilanteeseen, jossa Itämerta hoitava Tanskan salmien suolaboosti menisi piloille. Elämän edellytykset kaikkoaisivat.


Luonnon hyvinvointi on jokaisen meidän vastuulla. Ilmasto, eläimistöt, luonnon kauneus, riista - kaikki näistä ovat vaarassa, jos jatkamme luonnontuhon tiellä. Turvesoiden, avolouhosten ja muiden kaivosten merkitys luonnolle on peruuttamaton, minkä vuoksi näitä on pohdittava vakavasti harkiten, tulevia sukupolvia ajatellen. Samoin on tehtävä saaste- ja hiilidioksidipäästöjen, fossiilisten polttoaineiden, öljyntuotannon, palsasoiden ja monen muun luonnon hyvinvointiin vaikuttavan tekijän kohdalla. Luonnon ympärillämme voi pilata vain kerran.

Mielestäni esimerkiksi kotimaisen kalan arvostus tulisi nostaa ohi norjalaisen kassikalan. Toki kotimaiseen akvaarioahveneenkaan ei pidä mennä. Suomessa ei kuulemma säännöstellä, koska täällä on liian pienet markkinat. Joidenkin mielestä ilmasto lämpenee joka tapauksessa, ja aiheutamme suojelulla ja veroillamme vain lisäuhkaa Suomen vientiteollisuuden kilpailukyvylle.

Meidän on tehtävä paikallisesti luonnon hyväksi kaikki, mitä tehtävissä on. Suuret virrat luonnon hyvinvoinnin lisäämiseksi koostuvat pienistä puroista. Siksi sinun, minun ja meidän kaikkien toiminnalla on väliä. Tehdään siis luonnon kannalta hyviä päätöksiä jo kuntatasolla.


Esko

Eskoa voit äänestää kuntavaaleissa Juvalla numerolla 7.